September 16 2016

The Sunny

dsc_0118

De eerste lokale munt in Peel en Maas, de Sunny

De Sunny wordt de eerste lokale munt in de gemeente Peel en Maas. Het is een initiatief van Hans Kolk die een ‘energiemunt’ (Een energiewaarde ruileenheid)heeft ontwikkeld voor de lokale gemeenschap. De eerste tastbare munten worden nu via 3D-printtechniek gemaakt. Elke Sunny is 8400 kJ waard en staat voor de gemiddelde hoeveelheid energie die een volwassen persoon per dag aan voedsel nodig heeft om in leven te blijven. en is gekoppeld aan menselijke activiteiten in tijd gemeten. De Sunny wordt plaatselijk geprint met een niet-olieproduct (PLA). De grootte is ongeveer die van het 2 € muntstuk, om de teksten goed leesbaar te krijgen. Hans Kolk is nu bezig een blockchainapp te ontwikkelen om ook gemakkelijk met de Sunny te betalen, immers de meeste producten zijn niet exact 1 Sunny waard. Het doel is dat iedere inwoner maandelijks onvoorwaardelijk de beschikking over een aantal Sunny’s krijgt, waarmee hij zijn primaire energie behoeften kan dekken. Het probleem werkeloosheid en armoede zal dan niet meer bestaan.

De Sunny van 8400 kJ heeft de waarde van 2,33333 kW/h, daarmee is hij behalve aan voedsel en tijd ook gekoppeld aan duurzame energieopwekking door zon, wind, waterkracht en aardwarmte. De Sunny is en blijft 100% waardevast daar de SI eenheid Joule altijd en overal de zelfde natuurkundige energiewaarde heeft. Hans Kolk doet een oproep: ‘Wie denkt en doet mee?’.

De Sunny

De Sunny munt heeft een vierkante vorm met afgeronde hoeken. Daarmee onderscheidt hij zich duidelijk van de huidig gangbare munten. Aan de ene kant staat een gescande zonnebloem, de bloem die zich naar de zon keert. De zon onze belangrijkste energiebron en dus de koppeling van de zon aan de natuur, waar de mensheid van afhankelijk is en daarom zuinig op moet zijn. Denk ook aan de klimaat verandering! In de afgeronde hoeken staan de cijfers van het jaartal van productie, dus nu de 2, de 0, de 1 en de 6.

Aan de keerzijde staat de tekst energy4life, zijn naam Sunny en zijn waarde 8400 kJ. De teksten staan in het Engels daar de munt universeel inzetbaar is.

 • Reply

  Arthur Janse

  6 months ago

  Hallo Hans,

  Leuk initiatief, gefeliciteerd.

  Zelf geef ik digital finance college aan 4e jaars bedrijfseconomie studenten aan Hogeschool Saxion in Enschede en Deventer. Hierbinnen zouden ze vanaf eind Oktober beginnen met een 7 weekse case waarin ze hun basiskennis van oa blockchain gebruiken om over een organisationeel te adviseren aan de opdrachtgever. Denk je dat we wellicht een koppel zouden kunnen vragen je te helpen met het opzetten van de blockchain applicatie?

  Zo ja, laten we elkaar ns spreken van de week.

  Groetjes,
  Arthur

  Nb schreef me gisteren toevallig nog hier in https://www.solcrypto.com/, een zustersite van deze; http://solarcoin.org/en/front-page/, http://solarchange.co/#/ en http://www.electricchain.org/

Laat een bericht achter