October 17 2016

Peel Energie gaat de wijk in

 

peel-energie-gaat-de-wijk-in

Meten is weten, Peel Energie gaat de wijk in

De energiecoöperatie Peel Energie gaat actief de wijk in om inwoners uit Peel en Maas informatie en hulp te bieden bij het nemen van energiebesparende maatregelen. De eerste wijk waar Peel Energie inwoners gaat helpen is Beringe in samenwerking met de Dorpscoöperatie, Gloei, de gemeente, Unie Label en Buurkracht. Doelstelling is het energie neutraal maken van de wijk. Een buurtenergiecoach gaat met de buurtbewoners in hun eigen woning bekijken welke duurzame maatregelen genomen kunnen worden. Welke maatregelen zijn nodig, hoe kan dit gefinancierd worden, hoe groot is de jaarlijkse besparing op de energiekosten, hoe kunnen de maatregelen geborgd worden? Dat zijn enkele vragen die de buurtcoach kan beantwoorden.

Peel Energie biedt de bewoners begeleiding bij het terugdringen van het verbruik van energie door metingen te verrichten en advies te geven. Door bijvoorbeeld isolatie van daken, vloeren en spouwmuren, het plaatsen van dubbel glas, het plaatsen van een zonne-energiesysteem en warmtepomp. Ook adviezen rondom financiering en borging van de toegepaste energiebesparende maatregelen hoort erbij.

Als eerste brengt de energiebuurtcoach Peel Energie het energie profiel van een huis in beeld door middel van een energiescan.  Op basis van deze inventarisatie wordt vastgesteld wat de huidige energiekosten zijn en een energiebesparingsplan gemaakt. In het plan staat omschreven welke besparing de maatregelen oplevert en hoelang het duurt voordat de maatregelen zijn terug betaald. De maatregelen worden uitgevoerd door lokale bedrijven en partners, deze zetten op hun beurt zoveel mogelijk lokale mensen aan het werk. Bovendien wordt het energieverbruik één jaar gemeten waardoor zichtbaar wordt of de toegepaste maatregelen, ook opleveren wat er beloofd is.

De partijen die deel nemen zijn:

 1. Peel Energie (Regie en investeringsmogelijkheden)
 2. Energie coach (meting en advies)
 3. Unie Label (Energie labels)
 4. Gemeente (stimulering)
 5. Gloei (platform Duurzaamheid en communicatie)
 6. Buurkracht (borging /meting energie besparende maatregelen)

De maatregelen zijn:

 1. Financiering
 2. Energie scan (inventarisatie)
 3. Monitoring (meten is weten)
 4. Energie opwekkende maatregel
 5. Energie besparende / reducerende maatregel
 6. Energie Smart meting
 7. Borging

Laat een bericht achter