November 02 2016

Nieuwe scan geeft jongeren inzicht in duurzaam gedrag

Nieuwe scan geeft jongeren inzicht in duurzaam gedrag

De Jongeren Duurzaamheidsscan (JDS) geeft jongeren inzicht in hoe duurzaam hun eigen gedrag is. Dat stimuleert hen om alleen en met elkaar om bij alles wat ze doen of laten, meer rekening te houden met de gevolgen voor duurzaamheid. De JDS is dit jaar ontwikkeld door de vrijwilligersorganisatie Duizend Duurzame Daden  van de Stichting Duurzame Samenleving. De JDS is uitvoerig getest onder 300 jongeren, leerlingen van groepen 7 en 8 van de basisschool en klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Ze waren in het algemeen erg enthousiast en zijn met diverse waardevolle suggesties gekomen.

Voor wie is de JDS?

  • jdgDe JDS is voor veel gebruikers interessant en leerzaam:
  • Voor jongeren van 8 tot misschien wel 18. Zij ontdekken hun eigen score en kunnen die vergelijken met de gemiddelde score van alle deelnemers. En ze kunnen aangeven dat ze over een half jaar de scan weer willen doen om te zien of ze op de goede weg zijn.
  • Voor leerkrachten en docenten die met een of meer klassen de scan willen maken. Zij kunnen de scan ook opnemen in het lesprogramma of er zelfs een project om heen maken.
  • Voor andere groepen, zoals bijvoorbeeld scoutinggroepen, die net als een klas met elkaar de scan willen doen.
  • Voor ouders en grootouders die de scan kunnen gebruiken voor een gesprek met hun kinderen en kleinkinderen over wat een ieder zelf kan doen voor een duurzame toekomst.

Bemoedigend is dat uit de testresultaten naar voren kwam dat ruim de helft van de jongeren aangeeft duurzaamheid belangrijk te vinden. Nog maar weinig jongeren praten er echter met elkaar over en wijzen elkaar op ‘duurzame daden’. Na het samen invullen van de scan ontstonden er in alle klassen wel boeiende en soms heftige discussies. Dat werd nog versterkt na het tonen van de resultaten van de klas. In een enkele klas hebben de leerlingen al voor elk van de vragen een doel gesteld dat ze over een half jaar willen hebben bereikt. Op één school is al de suggestie gedaan voor een maandelijkse duurzaamheidsdag.

We willen naast de huidige scan nog meer scans ontwikkelen, speciaal toegesneden op andere leeftijdsgroepen, zowel jonger als ouder dan de huidige doelgroep van 10 tot 15 jaar. En waarom geen Senioren Duurzaamheidsscan?

Vind je het leuk om mee te werken aan deze ontwikkelingen? Of om contacten met scholen te leggen en te onderhouden? Of met scholen samen projecten en activiteiten rondom duurzaamheid op te zetten? Laat het ons weten. We kunnen heel veel hulp gebruiken. Stuur een mail naar info@jdscan.nl

Laat een bericht achter