July 10 2016

Energie voor de toekomst: Kick-off Duurzaam Door voor MKB

(door Marsha Reubsaet)

Duurzaam is het motto van deze tijd. Iedereen moet ermee aan de slag. Wat zijn de maatregelen die je als ondernemer kunt nemen en hoe pak je het aan? Met de kick-off bijeenkomst van het project Duurzaam Door voor MKB heeft het Innovatiehuis MKB Keyport, ondersteund door de provincie Limburg, de aftrap gegeven voor een reeks bijeenkomsten om ondernemers te informeren en inspireren tot het bevorderen van gebruik van duurzame energie. Dat dit initiatief door ondernemers op prijs wordt gesteld is wel duidelijk, maar liefst 50 ondernemers maakten tijd vrij om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn in de Kasteelboerderij van De Berckt in Baarlo.

Het oude loslaten

Paul Verhoeven, voorzitter van het Innovatiehuis MKB Keyport, is ervan overtuigd dat het stimuleren van het gebruik van duurzame energie niet van de grote partijen moet komen. Het is veel slimmer  om als ondernemers samen de schouders eronder te zetten. Paul: “Het is niet alleen een technische en maatschappelijke innovatie, maar ook een sociale.” Bart van Leeuwen van Six Fingers, een organisatie die ondernemers ondersteunt in innovatie, vervolgt: “Samenwerken is belangrijk bij innovatie; de oplossing van uw probleem is altijd al ergens door iemand gevonden, je moet alleen even zoeken. En daarnaast de keuze maken wanneer je het oude los laat om met iets nieuws aan de slag te gaan.” Die keuze heeft het kantoor van Geelen Counterflow in Haelen al gemaakt. Dit bedrijf heeft het meest duurzame kantoor tot nu toe laten bouwen. Het bureau Architecten en Bouwmeesters heeft dit kantoor mogen ontwerpen. Rob Wolfs, architect bij dit bureau: “Met het ontwerp hebben we met alle aspecten rekening gehouden: grondstoffen, materialen, installaties en mogelijkheden voor recycling op het moment dat een pand is afgeschreven.”

Ketenbenadering

Deze inspirerende woorden worden opgevolgd door verhalen van ondernemers die op dit moment bezig zijn met duurzaamheid. Om hun eigen onderneming duurzamer te maken, zoals Rekko Logistiek en Van der Valk in Venlo. Of ondernemers die anderen ondersteunen in duurzaam ondernemen, zoals Epro Consult bv en EDSG. De centrale boodschap is dat ondernemers duurzaam ondernemen moeten benaderen als een keten. Het gaat zowel om kosten van realisatie als om de uiteindelijke besparing.

Voorop lopen loont

Kosten zijn vaak een struikelblok. “Ondernemers kennen veelal niet de mogelijkheden van subsidies en belastingvoordelen,” geeft Joost Hooijman van Koenen & Co aan. In een van de workshops gaat hij vervolgens uitgebreid in op de mogelijkheden bij duurzame energiemaatregelen. “Meer doen dan is voorgeschreven loont,” geeft Joost aan. Dat geeft het meeste financiële voordeel. In een tweede workshop hebben Ron Ongenae van Epro Consult bv en Serge van den Berg van HetEnergieBureau bij de ondernemers gepeild wat zij belangrijke aspecten vinden van de Energiescan die vanuit het project speciaal voor het MKB wordt ontwikkeld. Ook werd er dieper ingegaan op de samenwerking van het platform Energiedeal Venlo en Duurzaam Door.

 

Laat een bericht achter