June 27 2016

Huis van de Gemeente Peel en Maas meest energie opwekkende gemeentehuis van Nederland

Huis van de Gemeente Peel en Maas  Huis van de Gemeente Peel en Maas 2

Het nieuwe ‘Huis van de Gemeente’ van Peel en Maas is verkozen tot het meest energie-opwekkende gemeentehuis van Nederland. Tweede werd het energie neutrale stadskantoor Groningen. Dat werd maandagmiddag door Maurits Groen van het E-Team van de Nieuwe Draai bekend gemaakt op BNR Nieuwsradio. Wethouder Paul Sanders en projectleider Jan Plompen namen live in de studio de felicitaties in ontvangst. De verkiezing is door de Nieuwe Draai georganiseerd. Iedereen kon een stem uitbrengen op één van de kandidaten. Een speciaal E-Team heeft de twee kandidaten met de meeste stemmen bezocht en koos op basis van enkele criteria de winnaar. De kandidaten met de meeste stemmen waren het Huis van de Gemeente Peel en Maas en het stadskantoor in Groningen.

E-team

De vragen van het E-Team bestaande uit zes experts waren: Wat maakt een gebouw energieopwekkend? Dat heeft niet alleen te maken met het opwekken van stroom, maar gaat veel verder. Het gaat erom of een gebouw goed is voor zijn omgeving en voor de mensen die er gebruik van maken. Is het een gezond gebouw dat sociale interactie bevordert? Is het slim, duurzaam en circulair? Op die aspecten gaat de jury letten.

Kandidaten

De vijf kandidaten voor de prijs waren naast het Huis van de Gemeente in Peel en Maas en het energieneutrale stadskantoor Groningen, het stadskantoor in Den Bosch, het nieuwe stadskantoor van Utrecht en het stadskantoor Medemblik in het voormalige DSB-gebouw in Wognum.

De nieuwe draai is een online platform dat verhalen verzamelt over leefbare omgevingen en gebouwen in de breedste zin van het woord.

Huis van de Gemeente

Het Huis van de Gemeente in Peel en Maas is in oktober 2015 geopend. Duurzaamheid stond hierbij centraal. Bij de verbouwing zijn elementen uit het oude gemeentehuis hergebruikt, waaronder de trapleuningen en de bomen op het plein. Het vernieuwde gemeentehuis is nagenoeg energieneutraal door de toegepaste innovatieve ijsverwarming. Daarbij wordt de energie die vrijkomt bij het bevriezen van een ondergronds ijsreservoir gebruikt om het gebouw te verwarmen. De kou wordt in de zomer gebruikt om te koelen. Voor de verbouwing zijn veel lokale ondernemers ingeschakeld. Het pand heeft een daktuin, er zijn veel planten aanwezig en door het gebruikte FSC-gekeurde hout is de akoestiek prettig. Veel ruimtes zijn flexibel in te zetten voor meerdere doeleindes. Ook de bibliotheek is in het pand gevestigd.

stadskantoor Groningen

Het energieneutrale stadskantoor Groningen is eind 2013 in gebruik genomen. Het heeft een aantal slimme oplossingen waardoor het niet alleen erg duurzaam, maar ook flexibel is. Zo zijn de vloeren hol en sterk, waardoor er weinig draagmuren nodig zijn. Installaties voor verwarming en elektra liggen in de holle vloer en zijn makkelijk te verplaatsen; de ruimtes zijn dus op veel manieren in te delen. Zelfs de staalconstructie is demontabel. Het gebouw zorgt niet alleen goed voor zijn mensen – er is overal daglicht en de ventilatie wordt automatisch afgestemd op het CO2-niveau in de ruimtes – maar ook voor zijn omgeving: in de gevel zitten nestkasten voor zwaluwen.

Laat een bericht achter