Nieuws

Arno Joosten nieuwe voorzitter Gloei

Arno Joosten uit Helden is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Coöperatie Gloei tijdens de Algemene Ledenvergadering op 19 december. Tot nieuwe penningmeester is Danny Lemmen gekozen. Het interimbestuur geeft daarmee het stokje verder aan een nieuw gemotiveerd team.

Groene Juwelen in Peel en Maas

Stagiaire Evelien Peeters maakt voor haar eindopdracht een documentaire over Natuur- en Landschapsmonumenten in de gemeente Peel en Maas. Als voorproefje maakte ze ook deze promo.

Alle afleveringen van: Gloei TV

Nieuws

Peel Energie Loket opent 9 juni de deuren

Nieuwe scan geeft jongeren inzicht in duurzaam gedrag

Jules Hinssen gastspreker bij event Movies that mattter

In samenwerking met Stichting Mondiaal Burgerschap Peel & Maas organiseert Movies that Matter een serie van 4 filmvertoningen in bioscoop Dok6 in Panningen voor verschillende doelgroepen. Dinsdag 1 november wordt de film Tomorrow vertoont met daarna. een inhoudelijk verdiepingsprogramma in de vorm van een panelgesprek met vier (ervarings)deskundigen waaronder Jules Hinssen, secretaris Gloei onder leiding van Bahram Sadeghi (documentairemaker en journalist).

Peel Energie gaat de wijk in

De energiecoöperatie Peel Energie gaat actief de wijk in om inwoners uit Peel en Maas informatie en hulp te bieden bij het nemen van energiebesparende maatregelen. De eerste wijk waar Peel Energie inwoners gaat helpen is Beringe.

Woonplan voor mensen met een beperking in Helden

De Sunny, de eerste lokale munt

De Sunny wordt de eerste lokale munt in de gemeente Peel en Maas. Het is een initiatief van Hans Kolk die een ‘energiemunt’ heeft ontwikkeld voor de lokale gemeenschap. De eerste tastbare munten worden nu via 3D-printtechniek gemaakt.

Charles Groenhuijsen in Peel en Maas

De coalitiepartijen inde gemeente Peel en Maas, VVD, PvdA/GroenLinks en Lokaal Peel en Maas, organiseren op zondag 18 septembereen speciaal eveenement voor de inwoners en ondernemers in de gemeente. Doel van het event is om de stand van zaken op te nemen na twee jaar coalitie voeren. Journalist Charles Groenhuijsen leidt het event en er is een speciale Meet and Greet met Charles voor de ondernemers. Gloei TV registreert het hele event.

Meedenken over de nieuwe samenleving

De Coöperatie Gloei start in september met een maandelijkse GloeiHub. Een ontmoetingsplek waar creatieve mensen, vrijdenkers, dwarsdenkers en dromers hun ideeën over een betere wereld delen. Wij geloven dat een betere wereld zich ontwikkeld door samen innovatief te werken aan een gemeenschappelijk doel, een meer sociale en duurzame samenleving. Elke maand wordt een ander thema gekozen die past in de actualiteit of aangedragen wordt door de bezoekers. De bedoeling is dat de GloeiHubs inspireren, verbinden en initiatiefnemers te helpen bij de volgende stap naar de realisering van plannen.

Eerste woning Giel Peetershof wordt gebouwd

Kick-off Duurzaam Door voor MKB 

Duurzaam is het motto van deze tijd. Iedereen moet ermee aan de slag. Wat zijn de maatregelen die je als ondernemer kunt nemen en hoe pak je het aan? Met de kick-off bijeenkomst van het project Duurzaam Door voor MKB heeft het Innovatiehuis MKB Keyport, ondersteund door de provincie Limburg, de aftrap gegeven voor een reeks bijeenkomsten om ondernemers te informeren en inspireren tot het bevorderen van gebruik van duurzame energie.

Windmolens in Limburg: Oog voor natuur en landschap

Door de weerstand onder omwonenden van nieuw te plaatsen windturbines is er een trend om deze steeds vaker in de ‘onbewoonde’ wereld te plaatsen. Juist in die onbewoonde wereld kunnen de effecten op natuur en landschap aanzienlijk zijn. De Natuur en Milieufederatie Limburg (NMF Limburg) maakt zich zorgen over deze trend. De NMF Limburg heeft een visie opgesteld die duidelijk maakt waar in Limburg, uit oogpunt van natuur en landschap, meer en minder geschikte locaties voor de plaatsing van windturbines gevonden kunnen worden.

Stichting Sporthal Helden tekent energiecontract met Manesco 

Stichting Sporthal Helden heeft 1 juli een energieprestatiecontract met Manesco gesloten. In het 15-jarig contract draagt Manesco zorg voor zowel de realisatie, financiering als instandhouding van LED verlichting,

Huis van de Gemeente meest energie opwekkende gemeentehuis van Nederland

Het nieuwe ‘Huis van de Gemeente’ van Peel en Maas is verkozen tot het meest energie-opwekkende gemeentehuis van Nederland. Tweede werd De winnaar is het energie neutrale stadskantoor Groningen. Dat werd maandagmiddag door Maurits Groen van het E-Team van de Nieuwe Draai bekend gemaakt op BNR Nieuwsradio. Wethouder Paul Sanders en projectleider Jan Plompen namen live in de studio de felicitaties in ontvangst.

Het meest energie opwekkend gemeentehuis: het juryrapport

Hospice Plattelandshoés krijgt lening van de gemeente 

tichting Het Plattelandshoés heeft een lening van 223.00 euro met een looptijd van 20 jaar van de gemeente Peel en Maas gekregen voor de vestiging van een Hospice. Voor de vestiging in de voormalige basisschool Panningen Noord is het noodzakelijk om het pand in eigendom te krijgen. De lening ter hoogte van 223.000 euro is gelijk aan de aankoopsom met bijbehorende kosten.

Van Happen start bouw nieuwe locatie op SIF-terrein

Afvalbedrijf Van Happen in Panningen en de gemeente Peel en Maas hebben vrijdag 10 juni de leveringsakte van de grondruil getekend. Van Happen is nu eigenaar is van een gedeelte van het Sif-terrein.  Het bedrijf beschikt al over een onherroepelijke omgevingsvergunning en start deze week met de bouwactiviteiten op het Sif-terrein. Het bedrijf gaat er afval van bedrijven en verenigingen verzamelen en sorteren voor verdere verwerking. Er wordt geen huishoudelijk afval verwerkt.

Website bespaarenergielimburg.nl gelanceerd 

De website bespaarenergieinlimburg.nl is donderdagavond feestelijk van sart gegaan voor de 14 Noord- en Midden Limburgse gemeenten, waaronder Peel en Maas. De site geeft eerlijke en actuele informatie over maatregelen die burgers zelf kunnen nemen om energie te besparen of op te wekken. Bovendien vinden burgers hier meer gedetailleerde informatie per gemeente.

Blue Economy: Overvloed in Peel en Maas 

Désirée Driesenaar gaf donderdagavond in het Huis van de Gemeente in Peel en Maas een inspirerende lezing over The Blue Economy. Ze vroeg de bezoekers naar de overvloed in Peel en Maas. Genoemd werden de agrarische producten en de grote diversiteit daarin, van varkens tot een groot aanbod aan groenten. Ook is er een overvloed aan toeristische activiteiten, natuur, energie, zelfsturing, innovatieve ideeën, en nog veel meer.

Handen in elkaar slaan voor een opgeruimd Buitengebied 

In Peel en Maas kun je genieten van de landelijke omgeving met rust en ruimte en dat moet zo blijven. Het AspergeGilde,  de LLTB en de gemeente slaan de handen ineen om plastic dat gebruikt wordt bij de teelt van diverse gewassen netjes op te slaan.

De Duurzame Energie Unie Tour bezoekt Neessen in Grashoek 

De Duurzame Energie Unie Tour is op woensdag 15 juni te gast bij Peel Energie. De deelnemers aan de tour nemen dan een kijkje in de aardbeien- en aspergeplantenkwekerij van Peter Neessen en zijn zonen. Dit innovatieve bedrijf maakt gebruikt van 900 zonnepanelen en warmtekoude wisseling. Tijdens de rondleiding laat Peter Neessen zien hoe duurzaamheid is geïntegreerd in hun bedrijf. onder genot van een lekker stukje Limburgse vlaai. Op dezelfde dag worden ook duurzame projecten bezocht van Leudal energie en Weert Energie.

Geen Hart-Hoofdprijs 2016 voor Rendiz en Ringoven

  • Peter Broekmans van Rendiz: ‘Genomineerd worden uit 180 zakelijke klanten van Triodos-bank is al een hele eer en een enorm compliment voor onze locatie. Het is een mooie uitdaging om het hart en het hoofd te blijven combineren. Dankzij onze mooie projecten en onze gasten blijven we dromen realiseren’.

Van de Kook: sociale innovatie in de praktijk 

  • Kirsten Notten: ‘Het zijn niet zozeer de verhalen of de voorstellen die me deze avond verrast hebben. Het is de ontmoeting, waarin een commerciële jongen naar een spiritueel verhaal over energie luistert en waar mensen elkaar plagen met hun stokpaardjes, die ik mee naar huis neem. Het was alsof ik in een Italiaanse film terecht ben gekomen. Deze mensen vormen een gemeenschap. Daarmee doen ze aan sociale innovatie in de praktijk’.

Agenda

Energiemaatregelen in het MKB te financieren? Duurzaam Door Maasgouw vrijdag 15 juli 

Derde landelijke EnergieAmbassadeursTop   

Op 21 juni 2014 vierde GLOEI haar eerste verjaardag. Voor die gelegenheid was een bijzondere gast in
Peel en Maas uitgenodigd: Mikel Lezamiz, topman van de wereldberoemde Mondragon-coöperatie.
Lees meer over de verjaardag in de Nieuwsbrief, in dit artikel in de lokale nieuwsbladen of bekijk dit nieuwsitem van Omroep P&M

Abonneren nieuwsbrief

Nieuwsbrief GLOEI editie januari 2016
Nieuwsbrief GLOEI editie november 2015
Nieuwsbrief GLOEI editie september 2015
Nieuwsbrief GLOEI editie juli 2015
Nieuwsbrief GLOEI editie mei 2015
Nieuwsbrief GLOEI editie maart 2015
 Nieuwsbrief GLOEI editie december 2014
Nieuwsbrief GLOEI editie november 2014
Nieuwsbrief GLOEI editie oktober 2014
Nieuwsbrief GLOEI editie augustus 2014
Nieuwsbrief GLOEI editie juni 2014
Nieuwsbrief GLOEI editie mei 2014
Nieuwsbrief GLOEI editie april 2014
Nieuwsbrief GLOEI editie maart 2014
 Nieuwsbrief GLOEI editie februari 2014
 Nieuwsbrief GLOEI editie januari 2014
 Nieuwsbrief GLOEI editie december 2013
 Nieuwsbrief GLOEI editie november 2013
 Nieuwsbrief GLOEI editie oktober 2013

Sif fabriek wordt innovatiecentrum voor duurzame bouw

Dagblad De Limburger 01-02-2014
Dagblad De Limburger 04-02-2014
– TV nieuws Omroep P&M 04-02-2014

Voor meer informatie Sustainable Innovation Factory:  Paul Pouls, lid SIF werkgroep. Tel.: 06-51142502.