June 29 2017

Wordt Peel en Maas de 11e Cittaslow-gemeente van Nederland?

Citaslow 290617 Jules 2   Citaslow 290617 Jules

De Coöperatie Gloei was donderdag 29 juni aanwezig bij de audit voor de aanmelding van Cittaslow. De gemeente Peel en Maas wil graag de 11e gemeente van Nederland worden die aangesloten is bij het netwerk van Cittaslow. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten met minder dan 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De oorsprong van Cittaslow ligt in Orvieto (Italië) waar vier burgemeesters besloten om het gedachtengoed van Slow Food en het goede leven te verweven in hun gemeentelijke bestuur en cultuur. Cittaslow is nu een netwerk van ruim 230 gemeenten verspreid over de hele wereld.

Waarom deelname aan Cittaslow?
Burgemeester Wilma Delissen: “Het zou prachtig zijn als we als 11e Nederlandse gemeente zouden kunnen aansluiten bij dit netwerk. Het mooie is, dat onze kernkwaliteiten al overeenkomen met het gedachtengoed van Cittaslow. Het is een netwerk waarin we veel van elkaar kunnen leren”.

Hoe nu verder?
Voordat er sprake is van een definitief lidmaatschap, vindt een auditproces en certificering plaats door Cittaslow. Vandaag, donderdag 29 juni, vond een audit plaats. Burgemeester Arnoud Rodenburg van de gemeente Midden-Delfland was vandaag namens de audit commissie in Peel en Maas aanwezig met tien andere leden van deze commissie. Rodenburg: “Ik heb hier in Peel en Maas de kracht van het gedachtengoed van Cittaslow gezien. Ik hoor het bijvoorbeeld terug in de bevlogen verhalen over zelfsturing, waar gemeenschappen centraal staan”. De manier waarop hier Werk maken van Werk is opgepakt, Gloei haar verantwoordelijkheid heeft genomen en de herinrichting van het centrum van Panningen is aangepakt zijn eveneens passend bij de denkwijze van Cittaslow.

Na de zomervakantie krijgt de gemeente te horen of de audit commissie een positief oordeel heeft en de toetreding definitief wordt.

Meer informatie over Cittaslow kunt u vinden op:
www.cittaslow-nederland.nl
www.cittaslow.org

Laat een bericht achter